کارخانه ریسندگی و بافندگی احسان پود
معمار: هوبا دیزاین (عباس ریاحی فرد، فریناز رضوی نیکو، هومن بالازاده و کامران حیرتی)
موقعیت: ایران، قم
وضعیت: تکمیل شده
مساحت: ۱۲۲۴۴ متر مربع
کاربری: صنعتی
تاریخ: ۱۳۸۶
مدیر پروژه: عباس ریاحیفرد
همکاران: شبیر موسوی، اشکان باقری
سازه: محمد اعظمی
تاسیسات مکانیکی: محمد حسین سعیدی، علی اصغر نظری، محمد رضا زمردی
تاسیسات الکتریکی: حسین سپهری نیا
اجرا: سروش علیپور، ابوالفضل شهام
کارفرما: مجتبی تنها
عکس: پرهام تقیاف
کارخانه نساجی احسان پود در حوالی میدان اصلی در فاز ۲ شهرک صنعتی شکوهیه در نزدیکی شهر قم ساخته شد. هیچ ویژگی و نماد خاصی در منطقه وجود ندارد که بتواند الهام بخش طراحی این پروژه باشد. بنابراین، از یک روش تحلیل سه گانه برای تشکیل نمودار استفاده شده است.
1- توزیع برنامه
این پروژه شامل دو سالن تولید، بخش اداری و همچنین اقامتگاه بود. روند طراحی با تعیین موقعیت دو سالن اصلی تولید آغاز شد. بخش اداری و اقامتگاهها در قسمت جلو قرار گرفتند. تلاش بعدی ایجاد یک رابطه منطقی بین ساختمان و میدان مجاور با ترکیب این عناصر در یک برنامه به هم پیوسته ( یکپارچه) بود.
2- سازمان فضایی
ایده مدل یکپارچه با هسته های مختلف ملاک اصلی طراحی در این پروژه بود. نمودارهای مکانی پروژه نشان می دهد که چگونه این هسته ها به یکدیگر متصل می شوند تا چشم اندازهای قدرتمندی شکل دهند. در حین تعریف ورودی اصلی ساختمان، از این پل معلق به طول ۷۰ متر برای اتصال دو منطقه اداری و مسکونی به هم استفاده شده است. گردش در تمام قسمت های پروژه در زیر این پل انجام می شود.
3- فرم
شکل ساختمان با الهام از مکانیسم های ریسندگی و بافندگی که ذات تولید پارچه است تشکیل شده است. خطوط و سطوح اطراف هسته های فضایی در بخش های مختلفی از قبیل سالن های تولید، ورودی و دیواره پیرامونی پیچیده می شوند تا یک زبان معماری سازگار در کل ساختمان ایجاد شود. برای نشان دادن این ایده به شکلی خالص و تأکید بر هویت صنعتی پروژه، فولاد و تراورتن تنها مصالحی بودند که در این ساختمان به کار رفته است.
سازه این پروژه از یک سیستم خرپایی ِنمایان است که در بعضی قسمت ها تا حدودی با صفحات فولادی پوشانده شده است. بنابراین، سازه خود به عنصر اصلی معماری تبدیل شده و فضاها را تشکیل می دهد.
با توجه به آب و هوای خشک قم، یک سیستم مکانیکی کارآمد برای تأمین رطوبت مورد نیاز۷۰٪ برای یک محیط تولید نساجی ضروری بود. بنابراین، دو واشر هوا ۶۰،۰۰۰ فوت بر متر مکعب و همچنین یک سیستم فن کویل با گرمایش، سرمایش، رطوبت و گردش هوای تازه به دلخواه اجرا شد.