آپارتمان کلاژ
معمار: استودیو آدمون
موقعیت: خیابان بوکان، نیاوران، تهران
معماران مسئول: شبیر موسوی، امیررضا فاضل، مهدی کلاهی
تیم طراحی: مسعود الماسی، کسری کرمی، زهرا رضایی
تاریخ شروع و اتمام طراحی: زمستان 97
تاریخ شروع و اتمام اجرا: بهار و تابستان 98
مساحت طبقه همکف: 110 مترمربع
مساحت کل ساخته شده: 110 متر مربع
نوع ساختمان: مسکونی - آپارتمانی
مهندس یا مشاور عمران / سازه: کامران ادراکی
مهندس یا مشاور تاسیسات مکانیکی: سلیمان هادی
شرکت سازنده/ اجرا: استودیو آدمون
تیم اجرایی پروژه: بهروز طاهرپور، مهدی موسوی
محلهی بوکان در شمال شهر تهران قرار دارد و شیب زیاد زمین و درختان بلند متراکم، دو خصلت جغرافیایی آن است. خانههای قدیمی زیادی با حیاطهای سبز در کوچههای این محله وجود دارند و با کمی فاصله گرفتن از زمین، منظر باز و سبز از پنجرهی اتاقهایشان رخنمایی میکند. آپارتمان کلاژ در این بستر نشسته است.
ساختمان چهار طبقه دارد و روی بستر بزرگ سنگی قرار گرفته است. یک حیاط بزرگ با چند درخت و باغچه، حد فاصل میان کوچه و ساختمان است. خانوادهی ساکن در واحد طبقهی سوم کار بازسازی آن را انجام دادند اما بهخاطر نارضایتی از نتیجه، نزدیک اتمام کار تصمیم به بازطراحی آن گرفتند.
ساختمان فرم پله ای دارد و هر طبقه دارای حیاط یا بالکن بزرگ است. این پروژه تنها واحد بدون حیاط و بالکن سبز در ساختمان بود و دلیل آن مساحت کوچکتر پروژه به نسبت باقی واحدهاست. در حالی که همهی واحدها ارتباطی قوی با منظر بیرون و فضای باز خارج دارند، روزنههای آپارتمان بازسازی شده تنها به چند پنجرهی بر جنوبی ساختمان خلاصه میشد.
فکر اصلی طرح ایجاد خط ارتباط قوی بین درون و بیرون ساختمان بود تا بتواند از پتانسیل بافت موجود بیشترین استفاده را ببرد. برای رسیدن به این هدف، فضاهای جدید مثل کلاژهایی به زمینهی سادهی فضای زندگی اضافه شد که ریسمانهای سبز ارتباطی درون و بیرون هستند. آنهای عهدهدار ورود نور طبیعی، دیدن منظر بیرون، نگهداری گیاهان و تقسیم فضا هستند.
یک تونل چوبی از محور ورودی پلان واحد را به دو نیم تقسیم میکند. نیمهی جنوبی پلان –که رو به حیاط است- به فضاهای عمومی نشیمن، پذیرایی و یک آشپزخانهی بزرگ طراحی شده برای برگزاری کلاس آشپزی اختصاص دارد. نیمهی شمالی نیز بخش خصوصی خانه و شامل اتاقهای خواب، حمامها و سرویس است. درون این تونل چوبی کمدهای مخفی، لاندری و قفسههای دکور به دقت طراحی شدهاند.
پیش از نوسازی، یک پنجره از پذیرایی به سمت حیاط ساختمان باز میشد که در طرح جدید، تراسی به شکل مستطیل جلوی آن ساخته شد. ساکنین میتوانند سکانسی از زندگی درون خانه را در این محیط و رو به طبیعت سپری کنند. همچنین با باز شدن این مانع، چشمانداز بیرون و نور روز در اختیار فضای نشیمن و آشپزخانه قرار میگیرد.
نورگیر جبههی شمالی آپارتمان جای خود را به یک حیاط خلوت کوچک داده است. گیاهان این فضا را سبز کردهاند و دو اتاق مجاور آن روشنایی خود را از آن میگیرند.