آرشیتکت : دفتر معماری دیگر - علیرضا تغابنی
موقعیت مکانی : تهران – ایران
سال ساخت : 2013
مشخصه اصلی این پروژه انعطافپذیری ساختمان است، به طوری که با حرکت اتاقهای چرخان، کیفیت فضای داخلی و فرم بیرونی ساختمان ، به طور مداوم تغییر میکند و به باز و بسته شدن و درونگرا و برونگرا شدن پروژه میانجامد . این تغییرات در فصلهای مختلف یا در عملکردهای متفاوت ساختمان میتواند مورد استفاده قرار بگیرد ،زمین پروژه مانند بسیاری از بلوکهای شهری ، دارای نمای باریک بوده و عرض کمی نسبت به طول زمین دارد ، بنابراین تبدیل نمای دوبعدی به حجم سهبعدی در این پروژه شکلی عمیقتر به خود گرفت و مانند خانههای قدیمی، امکان زمستان نشین شدن و تابستان نشین شدن را با باز و بسته شدن دارد، ساختمان در تابستان دارای حجمی باز و شفاف ، پر از خلل و فرج و دارای تراسهای عمیق و بزرگ می باشد و در زمستان که به دلیل سرما تراس در تهران کمتر به کار میآید ، حجمی بسته، بدون تراس و با حداقل بازشو میباشد.
خانه شریفیها در هفت طبقه طراحی شده است که طبقات زیرزمین آن برای فعالیتهای ورزشی و تفریحی، طبقه همکف برای پارکینگها و واحد سرایداری، طبقات اول و دوم عملکردهای عمومی و طبقات سوم و چهارم اتاقهای خواب و فضاهای اختصاصی را شامل میشود .
ساختمان از چهار قسمت در سازماندهی پلان تشکیل شده است که به ترتیب ، قسمت ثابت
(Fix) قسمت خالی (Void) ، قسمت ثابت (Fix) ،
قسمت متحرک (Mobile) هنگام بسته بودن اتاقهای گردان، نورگیری ساختمان از فضای خالی مرکزی است و ارتباط بین دو قسمت، با پلهایی معلق در فضای خالی مرکزی صورت میگیرد.
نوع استفاده از فضاها امکان های متفاوتی میتواند به استفادهکننده بدهد ، به طور مثال، اتاق مهمان در طبقه دوم، با حضور یا عدم حضور مهمان، میتواند تغییر شکل دهد و یا اتاقهای کار و فضاهای صبحانهخوری (اتاقهای گردان طبقات سه و یک)، بر اساس نوع عملکرد و خواست استفادهکنندگان، میتوانند تغییر حالت دهند. به عبارت دیگر، امکان ایجاد سناریوهای مختلف فصلی یا نوری برای فضاها وجود دارد که بعضی از آنها هماکنون در برنامه BMS پروژه دیده شده است.
در اتودهای اولیه سعی شده بود هر کدام از سه اتاق گردان روبهروی سه درخت کاج که در سایت وجود دارند، باز شوند. که در نهایت ، اتاقها در حالت باز درختها را قاب میکنند عقبنشینی سه متری از حد مجاز باعث شد بتوانیم برای دو طبقه ورزشی و استخر در زیرزمین، از آبنمایی شیشهای نورگیری کنیم . فضاهای ورزشی در مقطع بین دو حوضچه تعریف شدهاند که به وسیله مجسمههای آیینهای، تلالوی این دو حوضچه را در خود منعکس میکنند